dimarts, 15 de juliol del 2014

EL GRAVEL... qui el va parir?

.
Qui us escriu té més aviat un caire classicon, arcaitzat després de dècades de pràctica ciclista, d'haver començat amb una bici de carreres i considerar que això del muntanbaic és un invent relativament modern. Ara em trobo que el món del ciclisme està disseminat en vàries disciplines encara més modernes que provoquen que la cosa encara es dissemini més. El problema per a mí és la nomenclatura, ja que em faig un garbuix.

Total, que lo que abans era Fons en Carretera, Ciclocròs i Pista va passar a estar acompanyat pel Trialsin (ara BikeTrial), el BMX i el Mountain Bike.
El Mountain Bike va passar a estar acompanyat pel Downhill, l'Enduro i el Freeride
A món del ciclomarató hi ha el VéloCouchée.
A la ciutat van arribar el Dirt i el Conmuting, que a la vegada té el Fixie.
i a la ruta ha arribat el Gravel.

Gravel. Reduïnt aquest darrer nom a una explicació ràpida, el concepte Gravel vé a ser anar en bici per camins i pistes, amb possibilitat d'entrar en asfalt i/o sobreviure al mal camí a la vegada.

Tot allò que es podria fer amb una Btt però que és feixuc, o es podria fer amb una bici de carretera (sort que encara no ens en fan dir RoadBaik!) però que és fràgil. Total, que es fa servir una bici de ciclocròs, ràpida, lleugera i a la vegada robusta i resistent.

Encara que a aquesta bici-de-ciclocròs-de-gravel ja se li canvien geometries per a millorar prestacions no exclusivament de Cx sinó més per a ruta.

O lo més divertit, el fet d'adaptar bicicletes velles al Gravel, recuperant o readaptant cuadres en desús, en una pràctica artesanal que porta a descobrir molt bons muntatges en les bicis de cada usuari.


Resum, res que no estigui inventat, tan sols es tracta de catalogar una forma de practicar ciclisme, potser la més primigènia de totes, a jutjar per la imatge de'n Cañardo fent Gravel.

Vale, ho acabo acceptant i adopto el concepte Gravel per a tot allò que des de fa 8 anys jo en deia ciclocròs, i em dono compte que en certa manera qui us escriu ja feia Gravel abans de popularitzar-se'n el nom.

He recolocat antics articles d'aquest blog que conviuen amb el Gravel. Pujo doncs al carro.

Tot i que, tornant a la pluja de conceptes i noms, vull remarcar que a la tele, quan diuen "ciclismo", sempre surten bicis de carreres, igual que a la època de Hinault i Kelly, i si la tele ho diu...